Bron :Herbert Visser
Nieuwsgroep nl.media.radio.zeezenders
Datum:2001-07-10 01:04:09 PST
Dan het laatste uur van de piraat Keizerstad Radio 91.1 Nijmegen uit 1989. Een aantal Keizerstad medewerkers was ook betrokken bij Monique/ Radio 558 / Radio 819 en op die laatste vulde Keizerstad zelfs de hele zaterdag- op zondagnacht. Maar dit terzijde.
Keizerstad was in grote delen van Gelderland, Noord Brabant en Limburg een uitermate populaire piraat. Ik durf haast te zeggen: populairder dan de zeezenders daar ooit zijn geweest. In 1989 werden echter de laatste hardnekkige radiopiraten de nek omgedraaid.
Radio 819 werd van de zee geplukt door de RCD, en op Keizerstad werd een politie-eenheid losgelaten die normaal gezien zich alleen bezighoudt met terroristen.
Keizerstad werd keer op keer gepakt, zond het station weer uit, dan was het binnen enkele uren weer afgelopen. Het station was meer uit de lucht dan in de lucht, maar ..... bleef hardnekkig terugkomen.
Uiteindelijk besloot de overheid om de gehele -wat je zou kunnen noemen- dagelijkse leiding van het radiostation van het bed te lichten en vast te zetten. Mensen werden in de cel gegooid, auto's in beslag genomen, live-studio's en productiestudio's in beslag genomen. Telefoons bleken maandenlang te zijn afgeluisterd.
En zelfs dat had geen effect want ondanks dat de hele top van het station achter slot en grendel zat, had een complete "reserve-organisatie" het station binnen enkele uren na die massale inval en arrestaties weer on air.
Mensen werkten op de top van hun zenuwen, want de medewerkers stonden naast hun Keizerstad werkzaamheden ook dagelijks urenlang te posten om te kijken of de politie er toevallig niet aankwam.
Maar ja, het was de overheid zwaar menens, en toen men dreigde ook deze 'reserve organisatie" op te rollen en bij de anderen in de cel te zetten, had het weinig zin meer om door te gaan . Met het complete team in -letterlijk- de gevangenis kun je weinig meer uitrichten. Keizerstad kreeg een paar dagen respijt om de uitzendingen te beeindigen.
En dat gebeurde dus ook, zij het met fikse tegenzin. Iedereen had het gevoel dat het station letterlijk tot het uiterste was gegaan om in de lucht te kunnen blijven. Het mocht echter niet baten.
Het grappige was dat na de allerlaatste uitzending, de zender werd afgekoppeld en met het hele team demonstratief naar het politiebureau in Nijmegen werd gebracht, en op de balie werd gezet met de woorden : "jongens, hier heb je 'm , dit was de laatste Keizerstad zender, veel plezier ermee ".
Herbert Visser